Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2018 20:04 - Хан Крум - Ханът от, който има нужда България
Автор: ahmed7 Категория: История   
Прочетен: 1830 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Хан Крум произхожда от панонските българи, които след разпадането на Велика България се установяват в земите на днешна Унгария. Оттам неговият род преминава на юг от Дунава и стига до висшите кръгове на българката държава. Хан Крум идва на власт след смъртта на хан Кардам (777-803) и става основател на нова владетелска династия, управлявала  до края на Х век.

Още през 805 г. хан Крум завладява източната част на Аварския хаганат и разширява своята власт над славяните и аварите по Средния Дунав, така става съсед на Франкската империя на Карл Велики (768-814) и фактор в политическия живот на Европа.

Византия посреща с недоволство разширението на България на запад. Нейните интереси към славянското население в Македония се срещат с интересите на България. През 807 г. император Никифор І Геник (801-811) предприема поход до Адрианопол (Одрин), но не започва война с България поради избухнал бунт в Мала Азия. В 808 г. хан Крум навлиза с войските си по течението на р. Струма, а през 809 г. превзема Сердика (Средец), ключова позиция  за настъпление към Македония.
image

През май 811 г. Никифор І Геник предприема втори поход срещу България. Крум предлага мир, но му е отказано. Ромеите преминат източните старопланински проходи и след тежки боеве през месец юли 811 г. превземат столицата Плиска и я разграбват и опожаряват.

Хан Крум организира опълчение, прегражда проходите, привлича аварски отряди, въоръжава дори и жените. Решителният удар е нанесен във Върбишкия проход. На 26 юли 811 г. хан Крум спечелва най-голямата победа над византийска армия, като обезглавява самия император. От черепа на Никифор, превърнат в ритуална чаша, ханът пие наздравица в чест на победата.

Още през следващата 812 г. Крум започва настъпление в Тракия. Превзема крепостите Девелт и Месемврия, и стига до долината на Струма. Предлага на новия византийски император Михаил І Рангаве (811-812) да признае договора от 716 г., сключен между хан Тервел и Теодосий ІІІ и задължаващ Византия да плаща годишен данък от 30 литри злато и уреждащ редица търговски и териториални придобивки. Василевсът отказва и Крум подновява военните действия.

На 22 юни 812 г. при Версиникия, до Адрианопол (Одрин), българите постигат нова решителна победа, продължават настъплението към Константинопол и достигат до вратите му. Новият император Лъв V Арменец моли за преговори, като замисля убийството на хана при уговорената среща. Крум разкрива заговора, след което подлага на разорение областите от Константинопол до Странджа. Одрин е превзет, а част от жителите му изселени в България отвъд Дунава.

Постигнал такова надмощие, Ханът започва мащабна подготовка за превземане на Константинопол. Строят се обсадни машини и многобройни коли за армията. Но в навечерието на похода, на 13 април 814 г. хан Крум неочаквано умира – предполага се, от сърдечен удар. В един византийски разказ, преведен през ХІІІ в., смъртта на хан Крум се описва като сакрално цареубийство от своите – прабългарски обичай, прилаган, когато владетелят изгуби своята ”божествена оренда” поради някакъв недъг. След неочакваната смърт на хан Крум Константинопол си отдъхва с облекчение.

Издадените от хан Крум закони са първото писмено законодателство в българската държава, отбелязано в енциклопедията ”Свидас” от Х век. Те предвиждат сурови наказания срещу кражбата, просията и разбойничеството. Това е насочено към издигането и съхраняването на собствеността, както и към сигурността на търговията в страната.

Реформите на хана и неговите строги закони засилват централизираното управление и приобщаването на славянските племена към ханската власт. Като велик държавник Хан Крум постига териториално обединение и международен авторитет за България.



Тагове:   България,   Хан Крум,   история,


Гласувай:
4



1. nkf - Доста от нещата в текста са неверни и ...
08.02.2018 13:00
Доста от нещата в текста са неверни и очевидно следват старата, напълно погрешна теория-концепция за българската история. Например нашите владетели никога не са носили титлата "хан". Няма НИТО ЕДИН автентичен исторически извор, който да засвидетелства, че такава титла е използвана от българските владетели. Това което знаем от летописите е, че титлите са цар, княз, кесар, архонт. Освен това, вярно е че цар Крум е роден в Панония (по-точно в днешната област Бургенланд, източна Австрия) но не е вярно, че е от някакъв друг род, различен от управляващата династия Дуло. Категорично цар Крум има достатъчно силна връзка с Дуло, иначе би било невъзможно да бъде коронясан за цар. В историята и на двете български царства няма владетел, който да няма някаква кръвна връзка с Дуло.
цитирай
2. nkf - Апропо, цар Крум не е изглежда; т...
08.02.2018 13:02
Апропо, цар Крум не е изглежда; така, както е на снимката в статията. До нас е достигнала средновековна римска гравюра - цветна - изобразяваща го. Това е бил човек с руси коси и рижава брада.
цитирай
3. bulgares - Древните българи
13.02.2018 17:52
В Панония е имало много българи 200 години преди Аспарух. Това го е написал директно съвременикът Марцелин Комес. Как тогава българите са се заселили 200г. след това в Панония от Волжка България?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ahmed7
Категория: Бизнес
Прочетен: 68570
Постинги: 42
Коментари: 88
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930