Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2018 20:00 - Разумно за девиза на България
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3865 Коментари: 13 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Писах коментар на постинга " Мат на глупостта " съединението прави силата " " на блогъра mihailts . Той ми се обади по телефона . Резултат от разговора ни е този постинг , в който е неговото мнение . 
Хората са силни , когато постигнат целите си , а слаби , когато не ги постигнат . Когато целите им са определени правилно , силата на силните е трайна , а когато са определени грешно , тя веднага става слабост , защото те губят от тяхното постигане . 
Човек участва доброволно или принудително в обединения на хора - съединения - целите и /или правилата на които са : 
- разумни или глупави ;
- съобразени или несъобразени с общоприетия човешки морал . 
Цел на всеки участник във всяко съединение е или : 
- то да постигне обявените си цели ; 
- той да постигне чрез него личните си цели , които са различни от обявените цели на съединението ;
- да провали съединението .
Всяко човешко правило е нарушимо от човек , затова всяко съединение може да е провалено от негов участник . Когато правилата на съединението са разумни , те помагат на искащите то да постигне обявените си цели и пречат на останалите . Обратното е при глупави правила . 
Като са обединени - съединени - едни постигат целите си и са силни , а други не ги постигат и са слаби . Има съединения , чрез които : 
- всички техни участници постигат целите си и са силни ; 
- всички техни участници не постигат целите си иса слаби ; 
- едни от участниците им постигат целите си и са силни , а останалите не ги постигат и са слаби .
Затова е безспорна истина , че " съединението прави силата и /или слабостта " . Но според общественото мнение в България грешно се вярва , че " съединението прави силата ". А грешно мнение , за което се вярва , че е истина , е глупост . Затова " съединението прави силата " е глупост . 
ОБОБЩЕНО : Безспорната истина" съединението прави силата и / или слабостта " дава мат на вековната глупост " съединението прави силата ".
" Съединението прави силата " като поука от известната приказка е глупост и защото неразумните и безчувствени пръчки нямат цели , а хората имат цели . Затова с резултата от механичното поведение на пръчките не може да се обясни правилно резултатът от човешкото поведение в човешките обединения - съединения . 
********************
Цел на определилите дъжавния ни девиз е била обединения на българските земи . Но " съединението прави силата " е глупост . С глупостта " съединението прави силата " на знамето си България след 1885 година печели всички битки и губи всички войни и винаги сме разединени . Тази глупост съдейства за разединението ни , защото за всяка цел за обединение на българския народ се предлагат много начини за нейното реализиране и искащите всеки от тези начини казват , че само той е за доброто на България , и подкрепят мнението си с глупостта , " съединението прави силата " . 
************************
Управлението на държавата прави нейната възможна сила или слабост . То обединява - съединява - всички в нея доброволно или принудително . Съгласните с него са обединени доброволно , а несъгласните - принудително . За управляващите е лесно да управляват , когато народът е обединен доброволно около тяхното управление . Когато то е добро , това обединение - съединение - е за доброто на народа . Когато държавното управление е лошо , доброволното обединение - съединение - е против интересите на народа . Тогава с призивите за обединение около лошото управление , които се подкрепят с глупостта " съединението прави силата " , се елиминират критиките към него и се манипулира народа да се обедини доброволно . 
***********************
Когато държавният девиз е глупост , а държавното управление е :
- Добро и не го ползва , то не се влияе от него , но ако го ползва , той може да го провали ; 
- Лошо , той винаги го влошава допълнитено , защото заради общественото мнение той влияе на управлението .
**********************
Когато разговаряхме с блогъра mihailts той ми каза , че е написал постинга си , за да се опита да създаде група , която чрез разумно отношение към глупавия девиз на България да действа за постигане на следните основни цели : 
1.Да спре разединението на българския народ заради глупавия ни държавен девиз . Когато член на групата говори за цел за обединение , която ни разединява и е подкрепена с глупавия ни държавен девиз , да подкрепя мнението си с безспорната истина " съединението прави силата и/или слабостта" , с която се доказва , че " съединението прави силата " е глупост .
2. Българският народ да разбере , че само при изключителни обстоятелства може да е обединен доброволно около цел и начин за нейното постигане , като резултатът от обединението ще е очакваният , само , ако то е разумно и не е провалено от предател/ и . Затова за век и половина има само едно успешно българско обединение - Съединението през 1885 година . 
3. Спиране призивите за обединение около държавни управленски решения , които призиви са подкрепени с глупостта " съединението прави силата " , защото : 
- Управлението на държавата обединява всички в нея доброволно или принудително и с тези призиви се призовава за обединения около резултат от това , което ни е обединило ;
- Държавните управленски решения не винаги са разбираеми от всички . Пример : Дали взет от България заем е изгоден или неизгоден за нея разбират само специалистите в банковото дело . Затова когато народът се обедини доброволно , за вземане на заем , които се окаже неизгоден за България , той е виновен за вредата от този заем , а вината на управляващите за него не е безспорна . 
4. След Втората световна война България многократно обявява , че е за непромененост на нейните граници . Но цел на глупавия ни държавен девиз е тяхното променяне . Затова е уместно тя да обяви , че той влияе на нейните взаимоотношения с нейните съседи . 
**********************
В разговора ни с блогъра mihailts той ме попита , съгласен ли съм идеята за групата , която ще се опита да създаде , да е обявена чрез моя блог , понеже съм сред най- популярните блогъри...



Гласувай:
20


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Обяснителен коментар!
20.02.2018 20:11
Материалът е дело на блогъра Михаил Цвятков, учител по професия!
Пожела да се публикува при мен, мотивирайки се, че имам повече читатели
Приех и за да услужа и, и затова, че има основание и се аргументира добре
Ще подкрепя постинга с обяснителен материал от историческа гледна точка
Колегата Цвятков има страница във ФБ, означена с " Разумно за държавния девиз" Заинтересованите могат да я посетят и ако са съгласни, да подкрепят автора!

Текстът на постинга е публикуван без моя редакторска намеса!
цитирай
2. krumbelosvet - Дълбоко уважавам автора-учител
21.02.2018 07:49
И аргументити му са издържани логически.
НО.
ВСЕКИ кратък девиз, ВСЕКИ афоризъм, може да бъде разкостен по тоя начин. Жанрът на афоризмите и девизите съществува не защото е ИЗЧЕРПАТЕЛЕН и не защото няма хиляди възможни възражения. Този жанр съществува, защото изразява СТЕГНАТО някаква идея, която съответства на ОПРЕДЕЛЕНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА.
Предполагам, че авторът се измъчва от това , че в ДНЕШНИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА, девизът НЯМА НИЩО ОБЩО със ролята на "Европейския" "Съюз", в който ние сме КОЛОНИЯ НА КОЛОНИЯ. А метрополията е на една задокеанска улица.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
21.02.2018 14:32
krumbelosvet написа:
И аргументити му са издържани логически.
НО.
ВСЕКИ кратък девиз, ВСЕКИ афоризъм, може да бъде разкостен по тоя начин. Жанрът на афоризмите и девизите съществува не защото е ИЗЧЕРПАТЕЛЕН и не защото няма хиляди възможни възражения. Този жанр съществува, защото изразява СТЕГНАТО някаква идея, която съответства на ОПРЕДЕЛЕНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА.
Предполагам, че авторът се измъчва от това , че в ДНЕШНИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА, девизът НЯМА НИЩО ОБЩО със ролята на "Европейския" "Съюз", в който ние сме КОЛОНИЯ НА КОЛОНИЯ. А метрополията е на една задокеанска улица.


В тази връзка, английският девиз е на...френски И продължава да е на френски, независимо ,че основен международен език е вече английският! А не френският!
може би заради това, че англичаните са консервативни Искат да съхранят историцизма в девиза си!
че идва от вековете, а не е като на някоя нова, току -що създадена държава, ако го променят
Ами те дълго не променяли и броят на местата в парламента, въпреки ,че броят на депутатите се почти удвоил? Заради традицията!

Хубав ден!
цитирай
4. batogo - !!!:))) Интересен постинг, Иване!
21.02.2018 17:32
Според мен съединението прави силата само тогава, когато участниците в него ясно осъзнават принципите, целите и ползите от него за усъвършенстването, духовното израстване и благоденствието на Цялото, рефлектиращи съответно върху всеки един от него. Следователно този девиз има стойност само тогава, когато Цялото е с ясно съзнание, здрав разум и духовен начин на мислене.
За примитивното съзнание този девиз е несъстоятелен, защото механичната, бездуховна смес не познава и не може да владее силата. Силата е духовна категория, обединяваща духовни ценности, манталитет, знания, мъдрост, воля и вяра с цел развитие и усъвършенстване на частите и като следствие – на Цялото.
Хубав ден, приятелю!
цитирай
5. merlin68 - Парадоксално е, но девизът написан ...
21.02.2018 18:38
Парадоксално е, но девизът написан върху сградата на НС, и приемайки, че днес той се отнася до тези които са вътре в НС, то той би бил по-актуален за времето на социализма, но не и за днешната демокрация, която всъщност проповядва разединение и разнообразие, а не съединение на политики и идеи. В този смисъл, гледайки надписа върху НС и слушайки раздорите вътре в НС, то можем да заключим, че има нещо гнило в цялата работа. И сега възниква въпросът - девизът ли е глупав, или тези вътре?
Има и още един голям парадокс - съединението на много хора, още повече на цял народ, предполага общ интерес, тоест обществен интерес. В "общество", чийто приоритет е защитата на личния интерес, подобен девиз е неуместен и показва единствено безкрайната демагогия на подобно "общество". И разбира се отново възниква въпросът, девиза ли е грешен, или е грешно обществото "поставило си за цел", защитата частния интерес на шепа негодници?
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
21.02.2018 20:48
merlin68 написа:
Парадоксално е, но девизът написан върху сградата на НС, и приемайки, че днес той се отнася до тези които са вътре в НС, то той би бил по-актуален за времето на социализма, но не и за днешната демокрация, която всъщност проповядва разединение и разнообразие, а не съединение на политики и идеи. В този смисъл, гледайки надписа върху НС и слушайки раздорите вътре в НС, то можем да заключим, че има нещо гнило в цялата работа. И сега възниква въпросът - девизът ли е глупав, или тези вътре?
Има и още един голям парадокс - съединението на много хора, още повече на цял народ, предполага общ интерес, тоест обществен интерес. В "общество", чийто приоритет е защитата на личния интерес, подобен девиз е неуместен и показва единствено безкрайната демагогия на подобно "общество". И разбира се отново възниква въпросът, девиза ли е грешен, или е грешно обществото "поставило си за цел", защитата частния интерес на шепа негодници?


Моля ти се, Краси!
Тези вътре в никакъв случай не може да са глупави или пък луди На времето един луд казваше че не бил луд , а само малко умен Та луд и глупав са горе долу синоними
А както е казал народът ,не е глупав този ,който яде зелника, а този, който му го дава!
Демек, ние , избирателите сме глупави!
По презумция, че сме избрали/ за изборите вж Бай ти Ганьо, но това е друга тема/ такива върли тарикати Те да не би да са там заради девиза? За келепира са!
Притрябвал им е , нямат си дертове по джобното налягане!
Та, тарикат глупав няма!
А пък тарикат ,да не е негодник, мисля ,че още не съм срещнал такъв!
Малко по Нушич стана, но много малко!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Огняне!
21.02.2018 21:01
batogo написа:
Според мен съединението прави силата само тогава, когато участниците в него ясно осъзнават принципите, целите и ползите от него за усъвършенстването, духовното израстване и благоденствието на Цялото, рефлектиращи съответно върху всеки един от него. Следователно този девиз има стойност само тогава, когато Цялото е с ясно съзнание, здрав разум и духовен начин на мислене.
За примитивното съзнание този девиз е несъстоятелен, защото механичната, бездуховна смес не познава и не може да владее силата. Силата е духовна категория, обединяваща духовни ценности, манталитет, знания, мъдрост, воля и вяра с цел развитие и усъвършенстване на частите и като следствие – на Цялото.
Хубав ден, приятелю!


Извинявай, че не ти отговорих по ред, но в този постинг специално, аз също съм гостенин!
С автора, Михаил Цветков се чуваме по телефона, много приятен човек е, истински учител и милее за България! В скоби, при нашите условия такива хора обикновено отнасят удари и други ,незаслужено заемат мястото им
Както се казва ,мила родна картинка, рисувана от тарикати! Общото им, за тарикати стама дума, с патриоти е само последната сричка! Нищо друго!
Но понеже, следващият, обяснителен постинг е свален от " популярни" с логичното обяснение, че бил "излишен", се пржвърлих тук!
От нема и къде!
Съгласен съм с написаното от тебе! Осъществимо е при изпълнение на едно условие само!
Когато тарикатлъкът във всичко у нас престане да е водещ!

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
8. mihailts - За коментар 2 на Крум
22.02.2018 19:16
1. Ако не посочиш поне по едно логично възражение на " целта оправдава средствата " и " няма безгрешен човек " , ще признаеш ли , че мнението ти за кратките девизи и афоризмите е грешно ?
2. Човек съставя мнението си за човешките взаимоотношения с разум или с вяра. С разум и с вяра той може да прави добро или зло . Разумният следва логиката , като разбира , че може да сгреши , а като сгреши , се учи от грешките си . За вярващият е немислимо , че вярва грешно , затова за него логиката е враг номер 1 , защото ако я ползва , няма да може да вярва каквото иска . Ти си вярващ човек , затова бягаш от логиката . Пример: Не искаш да разбереш и не разбираш огромното си противоречие в мнението си за девиза ни . Според теб " съединението прави силата " е мъдрост , а сегашното обединение - съединение - на България с ЕС е вредно за нея .
3. Защо според теб всеки , който е с различно мнение от твоето за девиза ни е възхитен от сегашното участие на България в ЕС? Пример : В нито една своя публикация в блога си аз не съм казал , че съм възхитен от сегашното участие на България в ЕС.
4. Защо пропускаш неразривната връзка на девиза ни с поуката от известната приказка ? А тази поука е грешно мнение , защото неразумните и безчувствени пръчки нямат цели , а хората имат цели . Ще отговориш ли с " да " или "не " , дали вярването , че грешно мнение е истина , е глупост .
5. В един закон от своите " Закони на Паркинсън " авторът дава теоретичен пример , от който може да има огромна практическа полза . Той казва , че ръководителите на всяка организация могат да вземат винаги правилни решения , ако намерят вменяем човек , който винаги греши . Тогава ще го питат за мнението му и винаги тяхното мнение ще е противоположно на неговото . Каня те официално , да участваш в групата " Разумно за държавния девиз ", за да си кажеш като пълноправен неин член мнението за глупостта " съединението прави силата " . Ще отговориш ли , ще участваш ли в групата ?

цитирай
9. krumbelosvet - Отказвам
23.02.2018 18:52
Отказвам да търся ИЛИ ДА ОПРОВЕРГАВАМ смисъла на "Съединението прови силата" извън контекста на Съединението на Княжества България и Източна Румелия, което е породило девиза.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
23.02.2018 20:45
krumbelosvet написа:
Отказвам да търся ИЛИ ДА ОПРОВЕРГАВАМ смисъла на "Съединението прови силата" извън контекста на Съединението на Княжества България и Източна Румелия.


в този постинг също съм гост, но ще си позволя коментар, защото предполагам, Михаил няма да се разсърди?!

Да, текстът на девиза може да се ограничи и само със съединението на двете Българии
За другите, извънгранични Български територии обаче са водени пет войни, стотици хиляди са убити!!!!
Имам историята на един от най-успешните ни полкове-27-ми Чепински полк, наречен " Железен" От него османлиите треперели! Знаеш ли колко души са загинали от него-Повече ,отколкото е списъчния му състав!
И са загинали в името на Обединена България, не за нещо друго!
Напразно пролята кръв!
Извинявай, отплеснах се!

Хубава вечер!
цитирай
11. mihailts - За коментар 10
24.02.2018 08:49
Не знаех за "Железния полк" . Благодаря , че каза за него в дискусията за девиза на България .
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Михаил!
24.02.2018 15:04
mihailts написа:
Не знаех за "Железния полк" . Благодаря , че каза за него в дискусията за девиза на България .


При първата атака на нож, направо помели османлиите
Призивът-" Напред, на нож" те приели като " По пет на нож" Та от тях тръгнало" По пет на нож" На страха очите са големи!
И се коментирало, колко кръвожадни са тези чапкъни-така нарекли полка им-Чапкънския полк
По-късно често се случвало позициите срещу тях бързо до се освобождават! Причината била проста Противникът научавал, че срещу него е "Чапкънския" полк И там няма прошка! Затова панически отстъпвал!

Хубав ден, приятелю!
цитирай
13. mihailts - За коментар 9 на Крум
24.02.2018 18:39
1. Лисицата скочила да си откъсне грозде от асмата , но като не го стигнала , казала , че не го иска , защото то е кисело .
2. От разговор в контекста на всяко мнение , без да се определи дали то е правилно или грешно , има само вреда . Затова след 1885 година " съединението прави силата '' винаги съдейства за разединението ни , защото не се разбира , че изразът е глупост .
3. В контекста на обединение на българските земи казвам , че " съединението прави силата " е глупост , защото девизът ни неразривно свързан с поуката от известната приказка . А тази поука е грешно мнение , защото неразумните и безчувствени пръчки нямат цели , а хората имат цели .
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139132
Постинги: 1349
Коментари: 29651
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031