Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2018 21:27 - Влад III Цепеш ( Дракула ) - Най-жестокият човек, живял някога!
Автор: ahmed7 Категория: История   
Прочетен: 1358 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Влад Цепеш е владетел на Влахия, живял през XV век – по времето на Османската империя. Известен е с много имена – Влад III и Влад Дракула (именно това му прозвище служи като вдъхновение за много приказки за вампири). Историята помни Влад Цепеш като луд садист, въпреки че в родината си е почитан като спасител от турското робство. Фактите, изложени по-долу, ще ви дадат по-ясна представа за това откъде е получил прякора си и дали в действителност е кръвопиец.

1. Влад Дракула е роден през 1431г. в Тансилвания и умира през 1476г. на 45 години.

2. Влад бил владетел на Влахия три пъти – 1448, 1456-1462 и през 1476г. Земите на Влахия днес се намират в Румъния. Официално, титлата му е Влад III.
image

3. Цепеш означава този, който разцепва. Прозвището си той получил посмъртно.

4. Прякорът си Влад спечелил заради подхода си към враговете – пронизвал ги с кол през торса и ги заравял в земята – хоризонтално или вертикално, в зависимост от начина, по който пръчката попадала в тялото. Историята помни случаи, при които стотици затворници били пробождани и заравяни по едно и също време. Много от тях умирали след няколко дни, в адски мъки.
image


5. Османската империя водила война с Влахия. През 1462г., султан Мехмед II и армията му от 20 000 души избягали щом видели гниещите трупове пред портите на влашката столица Търговище.
image


6. Жестокостта на Влад е довела до смъртта на над 100 000 души.

7. Името на баща му е Влад II Дракула. В превод „дракул” означава дракон, макар че на по-късен етап придобива значението „дявол”. Баща му се сдобил с това име, след като се присъединил към „Ордена на дракона” – е рицарски орден, основан през 1408 година от Сигизмунд за защита на християнството и за борба с неверниците османци. Младият Влад бил наричан Дракула, което в превод означава „синът на дявола”.
image


8. Брам Стокър заимства името и го използва във вампирския си роман „Дракула”. Стокър бил приятел с унгарски професор по история – Армин Вамбери, и вероятно идеята за книгата има нещо общо с него.

9. Въпреки връзката с Трансилвания, таз земя се намирала на север от Влахия и била част от Кралство Унгария. Влад обаче преследвал трансилванските саксонци по време на управлението си. Често нападал Трансилвания, в резултат на което много от неговите сънародници били убити.

10. Докато бил дете, Влад учил всички академични дисциплини. Освен това, той получавал уроци по ръкопашен бой и военно дело.

11. Бащата на Влад бил свален от престола през 1442г. от фракции, подкрепяни от Унгария. Той бил принуден да плати на османците, за да му помогнат да си възвърне властта. Като част от сделката, Влад Цепеш и брат му Раду били изпратени в османския двор като заложници.

12. Фракциите все пак успели да убият Дракула през 1447г. или не точно – той бил погребан жив, заедно с най-големия си син. Влад Цепеш получил разрешение от османците да се върне във Влахия и да се бие за престола. Османците му помогнали, защото не искали Влашко да попада в ръцете на унгарците.

13. Щом османските войници се изтеглили, унгарците бързо свалили от престола Цепеш. Той бил изпратен в Молдова.

14. Когато молдовският лидер бил убит, Влад нямало къде да отиде и затова се помолил на унгарския крал за милост и място, в което да живее. Знанията на Влад за Османската империя го превърнали в полезен съветник на владетеля.

15. След превземането на Константинопол през 1453г., започнала война между Унгария и Османската империя. През 1456г. Влад получил позволението да води влашката войска. Именно тогава той успял да си възвърне властта и изпратил тогавашния управител на Влахия в затвора.

16. Вторият път, в който Влад се възкачил на влашкия трон, успял да се задържи 6 години. През това време въвел строги закони за земеделските производители и армията. Безмилостно наказвал престъпниците. Често се случвало да нареди хора да бъдат драни живи, варени, пържени, обезглавявани, ослепявани, изгаряни, набождани с пирони, погребвани живи, жигосвани и т.н. Харесвало му да реже носовете, ушите, гениталиите или езиците на жертвите си. Любимото му наказание обаче било набиването на кол, от където идва и прякорът му. Въпреки това, той построил нови села и помагал на местните търговци, ограничавайки външната търговия. Влад бил безмилостен и спрямо болярите, които според него предавали Влахия и помагали на Унгария.
image


17. Влад бил три години на власт, когато папата наредил да започнат кръстоносни походи срещу османците. Влашкият владетел се съюзил с унгарците и подели съвместен поход срещу Османската империя. В последствие, той послужил като посредник между християните и мюсюлманите, за да бъде сключен мир.

18. Между 1459г. и 1462г., Влад използвал знанията си за Османската империя, за да спре набезите им в Европа.

19. Щом парите на Влад Дракула започнали да свършват, той потърсил помощ от унгарския крал. Вместо да му помогне, владетелят на Унгария го хвърлил в затвора и изпратил писмо до Османската империя от името на влашкия крал, в което поискал мир. Наглостта на унгарския крал надминала всякакви граници, след като обвинил Влад, че направил победата невъзможна.

20. Влад прекарал 12 години в затвора, а по-малкият му брат Раду се върнал във Влахия и се превърнал в кукла на конци за Османската империя.
image


21. Когато Раду умрял през 1475г., унгарският крал помогнал на Цепеш да си възвърне трона.

22. Влад Цепеш бил убит в битка край Букурещ, малко след завръщането си във Влахия през 1476г. Османците взели главата му и я занесли в Цариград като трофей. Има слухове, според които Влад Дракула бил предаден и убит от болярите.

23. Предполага се, че е погребан в манастир в Комана, макар че точното местоположение не е известно. Монасите в Снагов, записват, че останките му се намират в подножието на олтара на църквата, но при отварянето на гроба през 1933 г. там не е открито тяло. Последните изследвания на гробницата в манастира Снагов са доказали, че в гроба има само няколко конски кости, датирани към неолита, а не човешки останки. Няколко години по-късно, в задната част на църквата, зад един голям каменен блок, е открит обезглавен скелет. Костите му били обвити в изгнили парцали, но учените доказват, че те са остатъци от богато облекло.
image


24. Влад Дракула се е женил два пъти. Самоличността на първата му жена е неизвестна, макар че се смята, че била от благородническо потекло от Трансилвания. От нея Влад има син Михнеа Це Рау. Той обаче се оженил втори път, докато бил в Унгария като затворник. Илона Шилаги била дъщеря на унгарски благородник и му родила двама сина, нито един от тях обаче не станал владетел.

25. Влад Цепеш е почитан в Румъния като защитник от османското владичество. В Турция и Западна Европа на него гледат като на чудовище и зъл лидер, който се наслаждавал да доставя болка на враговете си. Руски източници описват делата му като „оправдани”.


ОБОБЩЕНИЕ Въпреки че е считан за брутален и безмилостен лидер, репутацията на Влад Дракула не е напълно заслужена. Съвременниците му са убили много повече хора от него. Начинът, по който той отнемал човешки животи бил брутален и станал повод за фолклорни приказки в Европа, които значително преувеличават репутацията му.

Източник: Debati.bg









image



Тагове:   Дракула,   влад,   цепеш,


Гласувай:
4



1. barin - Жесток владетел е бил, ahmed7. Б...
07.06.2018 21:48
Жесток владетел е бил, ahmed7. Борил се е здраво срещу турците.
Полезна информация, защото често за него пишат какви ли не небивалици и преувеличават.
Поздрави!
цитирай
2. radostinalassa - Можел е да ги убива по - безболезнено.
13.06.2018 16:41
Днес щяха да го обявят за расист.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ahmed7
Категория: Бизнес
Прочетен: 68207
Постинги: 42
Коментари: 88
Гласове: 76
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031